[vc_row][vc_column][vc_column_text]Teff bezglutensko brašno ima najviši udio hranjivih sastojaka naspram ostalih vrsta žitarica, poput pšenice, kukuruza i ječma. Bogat je esencijalnim masnim kiselinama, ima visok udio minerala (željezo, kalij, cink i magnezij) i visok udio proteina i vitamina.
Sadrži sve esencijalne aminokiseline, a također sadrži puno vlakana, u kombinaciji s niskom vrijednosti GI (za održavanje stabilne razine glukoze u krvi). Visoki udio lizina i kalcija dobar je za mišiće i kosti.
Nama se jako sviđa, a niže imate priliku isprobati varijantu kruha bez glutena sa dodanim orasima bogatim omega 3 masnim kiselinama.
- Broj osoba min. 4
- Vrijeme pripreme: 15 minuta
- Vrijeme kuhanja: 45 minuta
- Gotovo za 60 minuta
Sastojci:
1.
- 425 ml vode
- 250 ml biljno mlijeko
- 1 žličica octa
- 135 g zobenih pahuljica GRANA
- 1/4 čaše cijelih psyllium ljuskica (20g)
- 1/4 čaše mljevenog lana (35g)
- 150 g nasjeckanih oraha
- 3 žlice agava sirupa (ili meda)
2.
- 1 čaše (160g) brašna teffa GRANA
- 2 žličice sode
- 1/4 žličice soli
3.
- 1/4 čaše (60ml) orah ulja GRANA
Priprema:
Upalite pećnicu na 180°C i pripremite veliki lim za pečenje na koji stavite papir za pečenje. Dodajte stavke pod 2 i 3 u stavke pod 1 te jako promiješajte – ručno ili u samostojećem mikseru na srednje jako. Pecite 40-45 min na 175 °C.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]