Ovaj miješani kruh bez glutena traje 3-4 dana i ima okus poput kruha iz pekare, bez neugodnog okusa, zaostalog okusa ili bilo čega drugog. Dobro prija uz salamu, sir, domaći džem ili Nutellu. Ali što je stvarno najbolje kod ovog kruha? Jednostavna je, sastojci nisu rijetki i ne treba 5 dana za pripremu. Kiselo tijesto ne treba, možete ga dodati, ali i ne morate.
Može se peći u pekaču kruha ali i u pećnici. Recept za bezglutenski miješani kruh
SASTOJCI 90 g heljdinog brašna 40g smeđeg prosenog brašna 100 g škroba tapioke, 90 g svijetlog rižinog brašna 1 paketić suhog kvasca 20 g šećera 400 ml tople vode 20 g psylliuma 10 g soli 10 ml jabučnog octa
PRIPREMA Ostavite kvasac da odstoji u čaši zajedno sa šećerom i 150 ml tople vode oko 10 minuta. U posebnoj posudi pomiješajte prah psiliuma s 250 ml tople vode dok ne dobijete konzistenciju poput gela, obično promiješajte nakon 20-30 sekundi. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno od heljde, smeđeg prosa i riže sa škrobom tapioke i soli. Sada dodajte vodu s kvascem, gel od sjemenki psiliuma i jabučni ocat i umijesite tijesto rukom ili kukom za tijesto dobrih 5 minuta. Pustite da se diže najmanje 2 sata u zdjeli prekrivenoj krpom ili u košari za fermentaciju* na toplom mjestu.
Pecite u pećnici na 200°C (pećnica s ventilatorom) oko 15 minuta. Zatim smanjite temperaturu na 180°C i pecite 45 minuta. Ostavite da se potpuno ohladi prije rezanja.