Cijelo sjeme lana ne donosi jednake koristi za organizam kao mljeveno.Sjeme prolazi kroz crijeva bez razgradnje, čime ne donosi gotovo nikakve dobrobiti.Mljeveno sjeme u obliku brašna znatno je bolje za konzumaciju i opskrbljuje tijelo vlaknima, omega-3 masnim kiselinama i proteinima.
Omega-3 masne kiseline prisutne su u jezgri lana i zbog toga ovojnica mora biti probijena da biste ih mogli iskoristiti.
To je jedan od razloga zašto laneno brašno ima veću nutritivnu vrijednost od samih sjemenki.
Ne sadrži gluten i idealno je za ljude kojima gluten uzrokuje zdravstvene probleme.
Često se koristi za poboljšanje probave i olakšanje od zatvora.
Također može pomoći u snižavanju lošeg kolesterola, a time i poboljšanju zdravlja srca i krvnih žila.Laneno brašno je bogato vlaknima koja stabiliziraju razinu šećera u krvi. Sadrži ih čak 25%, od čega 12% čini posebna sluz koja snižava kolesterol.
Zdrava crijeva su put do ravnog trbuha. Laneno brašno djeluje laksativno, te tako čisti crijeva od naslaga i toksina i potiče rast dobrih bakterija.
Sadrži i lecitin koji pomaže u razgradnji nezdravih masnoća u probavnom traktu, a vlakna i sluz ih vežu za sebe i eliminiraju iz tijela čime sprečavaju njihovo zadržavanje u organizmu.mLaneno brašno ujedno opskrbljuje organizam B vitaminima, kalijem, magnezijem i cinkom – esencijalnima za mršavljenje.
Lanene sjemenke najbogatiji su prirodni izvor lignana – tvari biljnog porijekla koje imaju niz ljekovitih svojstava.
Lignani spadaju u skupinu prirodnih fitoestrogena sa snažnim antioksidativnim, antitumorskim, antiviralnim, antifungalnim i antibakterijskim svojstvima, koji iznimno pozitivno djeluju i na zdravlje mozga.
Laneno brašno možete na razne načine svakodnevno koristiti u prehrani:
- dodajte žlicu lanenog brašna u doručak
- kod pripreme umaka, dodajte u njega žlicu lanenog brašna
- pomiješajte žlicu lanenog brašna s 25 ml kefira ili jogurta
- dodajte malo lanenog brašna u tijesto za kruh ili kolače
S obzirom na to da je laneno brašno bogato vlaknima preporučljivo ga je uvijek konzumirati s puno tekućine.
Prosječne hranjive vrijednosti na 100 g
Energetska vrijednost323 kcal / 1.344 kJ
Masti ukupno8,8 g
od toga zasićene masne kiseline 0,9 g
Ugljikohidrati 3,9 g
od toga šećer3,8 g
Dijetetska vlakna34 g
Bjelančevine 40 g
Sol 0,01 g
Recenzije
Još nema recenzija.