Heljdino brašno bez glutena 500 g
Heljdino brašno bez glutena dugo vremena koristi se u ljudskoj prehrani, kod ljudi intolerantnih na gluten je “must-have” žitarica a porijeklom je iz Azije. Iako je gotov svi svrstavamo u žitarice, heljda je sjeme voća koje je svojim porijeklom u srodstvu rabarbrom i izvrsna je zamjena za žitarice.
U 100 grama heljde nalazi se 343 kcal. Proteini iz heljde imaju visoku biološku vrijednost što znači da ih organizam u visokom postotku može iskoristiti. Za to je zaslužna AK lizin koja poboljšava biodostupnost heljde.
Od makronutrijenata heljda sadrži 3,4 grama masti, 71,5 grama ugljikohidrata i 13,2 grama proteina u 100 grama.
Heljda je jako bogata manganom, željezom, bakrom, magnezijem, vlaknima i fosforom. Sadrži rutin i kvercetin – flavonoide koji potiču metabolizam. Proteini (lizin) iz heljde imaju visoku biološku vrijednost što znači da ih organizam može iskoristiti u vrlo visokoj mjeri.
Flavonoidi su fitonutrijenti koji štite od bolesti produljenjem djelovanja vitamina C te djelovanjem kao antioksidansi. Flavonoidi pomažu u održavanju cirkulacije, sprječavaju zgrušavanje trombocita te štite LDL kolesterol od oksidacije slobodnih radikala u potencijalno štetne okside kolesterola. Sva ova djelovanja doprinose održavanju zdravlja srca.
Dodatno, heljdino brašno je dobar izvor magnezija, a ovaj mineral doprinosi opuštanju krvnih žila, poboljšanju cirkulacije i dopremanju nutrijenata, dok snižava krvni tlak što je idealna kombinacija za zdrav kardiovaskularni sustav.
Heljdino brašno doprinosi održavanju normalnih razina šećera u krvi te ne izaziva značajne skokove inzulina što je čini namirnicom koja snižava rizik od razvoja dijabetesa tipa II.
Sastojak heljde koji je odgovoran za njezine učinke snižavanja glukoze u krvi je inozitol spoj koji igra značajnu ulogu u metabolizmu glukoze i signalizaciji stanica.
Namirnice s visokim udjelom netopivih vlakana, među koje spada i heljda, doprinose smanjenju rizika od razvoja žučnih kamenaca. Ova vlakna ne samo da ubrzavaju vrijeme prolaza hrane kroz crijeva, već i smanjuju izlučivanje žuči, povećavaju osjetljivost na inzulin i snižavaju razine triglicerida.
Jedna vrsta fitonutrijenata, posebno bogata u heljdi, su biljni lignani, koje flora u našim crijevima pretvara u lignane koje nalazimo u sisavaca, uključujući one koje se naziva enterolaktonima za koje se smatra da štite od karcinoma dojke i drugih karcinoma ovisnih o hormonima, kao i bolesti srca.
Recenzije
Još nema recenzija.