Uljana repica (Brassica napus) je jednogodišnja iznimno korisna biljka s žarko žutim cvjetovima, a služi uglavnom za proizvodnju repičinog ulja i biodizela. Biljka je kultivirana prije mnogo godina križanjem raznih vrsta repice i kupušnjača.
Suvremeni postupak proizvodnje, pažljivo cijeđenje sjemenja uljane repice i prirodno rafiniranje, garantiraju visoko kvalitetno ulje od uljane repice.
Ulje od uljane repice je neutralnog okusa i mirisa, te je namijenjeno za višenamjensku upotrebu. Koristi se za kuhanje, pečenje, prženje, kao i pripremu svih vrsta hladnih jela.
Zahvaljujući svojim osobinama i neutralnom okusu lako se koristi kao osnova za druge, specijalne vrste ulja.
Visokokvalitetno prirodno rafinirano ulje od uljane repice bogato je nezasićenim masnim kiselinama, koje ulju daju izuzetnu biološku vrijednost i posebno mjesto u suvremenoj ishrani.
Većinu masnih kiselina u ulju od uljane repice čine: jednostruko nezasićene masne kiseline (62%), višestruko nezasićene masne kiseline (30%) i zasićene masne kiseline (8%).
Prema rezultatima znanstvenih istraživanja provedenih proteklih godina, ulje od uljane repice povoljno djeluje na masnoću u krvi upravo zbog svog sadržaja posebnog spektra nezasićenih masnih kiselina.
Upotrebi ulja od uljane repice, u okviru uravnoteženog i zdravog načina ishrane, pripisuje se velika važnost, jer pomaže dostizanju dobre krvne slike masnoća u krvi, koja je poželjna kod ljudi bez posebnih rizičnih faktora kao i kod ljudi koji zbog urođenih problema sa metabolizmom masti ili zbog drugih okolnosti moraju slijediti dijetalni način prehrane.
Repičino ulje odlično je za očuvanje zdravlja srca, pa konzumacija samo žlice i pol dnevno može značajno smanjiti rizik od srčanih bolesti, među kojima je i infarkt.
Korištenje za prženje – iznimno visoka točka dimljenja i stabilnost
Za razliku od većine hladno prešanih ulja – ulje uljane repice rednost se može zagrijavati bez da se u njemu stvaraju transmasti. Transmasti izazivaju disbalans odnosa omega 3-6-9- i tada nastupaju upale koje su odgovorne za većinu modernih bolesti. Koristi se i u toplim i u hladnim jelima poput salata. Ono je, za razliku od primjerice maslinovog ulja, vrlo termostabilno te ima visoku točku dimljenja, a zadržava gotovo jednaka ljekovita svojstva.
Repičino ulje u kozmetici
Repičino ulje ne koristi se samo u prehrani, nego i u kozmetici. Budući da sadrži esencijalne masne kiseline, odlično je za hidrataciju kože, čini je mekanom i zdravom. Odlično je za jako suhu kožu, ali inače se ne preporučuje dugotrajno ga samog nanositi na kožu. Budući da je poprilično „jako”, najbolje je nanositi ga na kožu lica u kombinaciji s drugim uljima manje gustoće, kako bi se smanjilo začepljenje pora. Na tijelo se, s druge strane, može nanositi i samo, jer je koža tijela manje osjetljiva.
Ulje repice odlično je i za očuvanje zdravlja i ljepote kose. Utječe na njen rast i očuvanje vlažnosti. Ovo ulje obnavlja ispucale vrhove i stanice kose jer sadrži prirodne antioksidanse i pomaže u sintezi vitamina E. Zbog toga se koristi i za hidratiziranje kose, lakše raščešljavanje čupave kose, za obnavljanje kože vlasišta i sprječavanje ili otklanjanje peruti.