Što je paleo prehrana?
Paleo prehrana temelji se na konceptu da bismo trebali jesti hranu koju su naši preci jeli, nutritivno bogatu hranu koja je bila konzumirana u paleolitiku. To uključuje prirodne, neprerađene namirnice poput mesa, ribe, voća, povrća i orašastih plodova, sjemenki. Isključivanjem procesirane hrane, žitarica, mliječnih proizvoda i šećera, paleo prehrana ima za cilj poboljšati zdravlje i dovesti tijelo u ravnotežu.
Paleo prehranu osmislio je profesor Loren Cordain koji je desetljećima sa znanstvenicima proučavao ovaj način prehrane. Napisao je i istoimenu knjigu, a iako ovaj tip prehrane osigurava gubitak kilograma, mišljenja su podjeljena što se tiče njene dobrobiti i primjenjivosti.
Što možete očekivati od prelaska na paleo prehranu?
Prelaskom na paleo prehranu iskustvo većine ljudi kreće u pozitivnom smjeru. Zašto?
Paleo prehrana u svojim temeljima zagovara visok udio povrća i proteina, zdravih masti poput onih koje sadrže orašidi te hladnoprešanih ulja, a isključuje škrobne i rafinirane proizvode. Iskustva korisnika na takav pristup prehrani daje pozitivne povratne informacije , pogotovo kod osoba sklonih autoimunim procesima /oboljenjima (osobe kojima je imunitet pogrešno podešen pa napada vlastiti organizam).
Neke od najčeščih promjena koje opisuju korisnici svode se na ;
1. Manje probavnih neugodnosti
2. Ljepša koža i kosa
3. Smanjene glavobolje
4. Jednostavnije ćete održavati zdravu težinu- raznolika prehrana s kvalitetnim proteinima, mnogo voća i povrća, biranim mliječnim proizvodima i hranom s niskim glikemijskim indeksom pomaže u regulaciji probave i smanjuje žudnju za brzom hranom
5. Osjećati ćete se manje umorni i s više energije – eliminacijom rafiniranih ulja i trans masti iz prehrane kao i „nezdravih” ugljikohidrata, koji se uglavnom nalaze u pekarskim i slastičarskim proizvodima, organizam ne opterećujemo antinutrijentima i ne izazivamo osjećaj tromosti i nadutosti.
6. Stabilizirati će se razina šećera u krvi- ako se držite ispravne paleo prehrane zapravo jedete namirnice s niskim glikemijskim indeksom, koje pomažu stabilizirati razinu šećera u krvi. Mnogi proizvodi na bazi pšenice i jednostavnih uljikohidrata su visoko glikemični i u krvotoku se brzo pretvaraju u šećer, što uzrokuje da se razina inzulina podigne a potom naglo padne
Paleo prehrana kao pomoć kod gubitka kilograma i održavanja zdrave težine
Nekadašnje tumačenje nam govori da kako bismo smanjili tjelesnu masu, moramo sagorjeti više kalorija nego što ih unosimo, a najbolji način da to postignemo jest dijeta s niskim udjelom masti i visokim udjelom ugljikohidrata u kojoj dominiraju biljke. Prvi dio ove jednadžbe još uvijek vrijedi – mora se pojaviti neto kalorijski deficit kako bi se smršavilo. Međutim, iskustvo većine ljudi na nisko kaloričnoj dijeti s visokim udjelom ugljikohidrata je neugodno. Stalno su gladni, a velika većina ljudi na ovoj dijeti smatra da je gotovo nemoguće unositi premalo kalorija. Kao rezultat toga, svaka izgubljena težina se vraća brzo ili unutar nekoliko mjeseci od početnog gubitka.
Zdravija, održivija alternativa je prehrana bogata proteinima, voćem i povrćem s umjerenim do većim količinama zdravih masti. Protein ima dva do tri puta jači toplinski učinak od masti ili ugljikohidrata, što znači da ubrzava vaš metabolizam, olakšavajući nedovoljnu konzumaciju.
Osim toga, bjelančevine imaju puno veću vrijednost za sitost od masti ili ugljikohidrata, pa donekle stavaraju jači osjećaj sitosti. Brojna nedavna klinička ispitivanja pokazala su da su dijete s visokim udjelom proteina i niskim glikemijskim opterećenjem učinkovitije od dijeta s niskim udjelom masti i visokim udjelom ugljikohidrata u poticanju dugoročnog mršavljenja.
Također je važno naglasiti da kada smo gladni, obično smo gladni nečega. Kada jedemo “prazne” kalorije kao što je prerađena hrana, naše tijelo će pohraniti kalorije kao mast, ali neće isključiti signale gladi. Prehrana s visokom gustoćom hranjivih tvari utažuje signale gladi i otežava prekomjernu konzumaciju.
Prednosti i nedostaci paleo prehrane
Paleo način prehrane se temelji na namirnicama koje su bogate proteinima i vlaknima. Ipak, s izbacivanjem nedozvoljenih namirnica potrebno je krenuti postepeno i s vremenom izbaciti slatko, mliječne proizvode, prerađenu hranu, rafinirani šećer, leguminoze, sol te masti i ulja.
Osim što se ovom prehranom gube kilogrami jer se unosi manje kalorija, pozitivno djeluje na zdravlje s obzirom da stabilizira razinu šećera u krvi, čime posredno utječe na smanjenje visokog krvnog tlaka i raznih upala. Paleo dijeta također stimulira imunitet zbog velikih količina voća i povrća, odnosno vitamina i minerala koji se unose u tijelo. Ovakva prehrana organizmu daje dovoljnu količinu kalija iz voća i povrća, ali i proteine iz mesa.
Vrlo je važno i vježbanje uz paleo prehranu koje dokazano ima brojne prednosti za zdravlje općenito.
No, kao i u svemu, i u paleo principu prehrane postoji ona „druga strana medalje”. Neki znanstvenici napominju da, s obzirom na to da se u paleo prehrani ne jedu mahunarke, tijelo može postati deficitno za vitamin B i vitamin D, a zbog nemogućnosti konzumacije određenih mliječnih proizvoda ne unosi se dovoljna količina kalcija. Upravo zato je kod ljudi koji imaju određene zdravstvene probleme, kao što je osteoporoza, potrebno prvo savjetovanje s liječnikom oko primjene paleo prehrane.
Također, mnogi znanstvenici ne odobravaju ovakav način prehrane na dulje vrijeme jer smatraju da ne postoji dovoljno dokaza o zdravstvenim prednostima ove prehrane, a mišljenja su kako potencijalno može nanijeti štetu nepravilnom kombinacijom dozvoljenih namirnica (potencijalni manjak makro/mikro nutrijenata).
Još jedan problem ove dijete jest držanje zadanog plana prehrane na druženjima i u sličnim izvanrednim situacijama, s obzirom da su također neprihvatljiva i alkoholna pića. Dodatno, ovakav način prehrane je i nešto organizacijski zahtjevniji te potencijalno skuplji jer ne dozvoljava polugotove i gotove proizvode, već uključuje puno ribe i mesa.
Na kraju se postavlja pitanje – je li realno da se u potpunosti slijedi ovaj princip ili ima više smisla truditi se ubaciti kvalitetne prehrambene sastojke što više, no živjeti opuštenije i psihički se ne opterećivati ukoliko prilika ne dopušta apsolutnu predanost ovom režimu hranjenja.
Savjeti za dugoročni uspjeh
Kad u svakodnevnu prehranu uvrstite nutritivno kvalitetne obroke i međuobroke, brzo ćete uočiti razliku. Ta mala promjena donijet će puno dobroga, pomoći vam da prevenirate neželjene bolesti radije nego da reagirate kada je već kasno.
Grana bezglutenski proizvodi biti će tu kao vaša podrška stvaranjem novih nutritivno bogatih i inovativnih proizvoda te podsjetnik da za zdravu odluku nikad nije kasno!!
Do sljedećeg bloga..
Grana tim