[vc_row][vc_column][vc_column_text]
Uloga crnog kima i sikavice u tretmanu alergija i intolerancija – kako nam hladnoprešana ulja
mogu pomoći?
Svakodnevna nova znanstvena istraživanja potvrđuju značajnu korelaciju između respiratornih
infekcija/alergija, uključujući i alergijske rinitise, astmu i intolerancije na određene prehrambene
namirnice te imunologije našeg organizma.
Općenito, alergije predstavljaju neprimjerenu i prekomjernu reakciju našeg obrambenog sustava
na različite, inače neškodljive, čimbenike iz okoline. Alergeni su tvari koje organizam prepoznaje
kao strane i potencijalno štetne pa protiv njih stvara specifična protutijela. To je koristan
mehanizam kod obrane od štetnih čimbenika iz okoline, kao što su različite bakterije, virusi i sl.
mikroorganizmi, no ako organizam prepozna bezopasnu pelud cvijeća kao veliku opasnost – tada
započne jaku i bezrazložnu imunološku reakciju – nama poznatu kao alergija.
Jedna od najvažnijih priprema koju možemo odraditi za naš organizam prije početka sezona
alergija jest pravovremena imunomodulacija adaptogenim biljnim dodacima prehrani tj.
hladno prešanim uljima. Tretman alergija najbolje je započeti nekoliko mjeseci prije perioda
polinacije kako bi se tijelo uspjelo pripremiti za sezonu visoke koncentracije peluda u zraku.
Hladno prešano ulje crnog kima daje vrlo dobre rezultate kod tretmana alergija. U jednoj od
provedenih multicentričnih alergoloških studija tretirao se alergijski rinitis kod 68 ispitanika od
kojih je 19 bolesnika bilo s blagim simptomima, 28 bolesnika s umjerenim simptomima, a 21
pacijent s teškim simptomima. Osobe u aktivnoj skupini dobivale su ulje Nigrella sativa tokom 6
tjedana, a kontrolna skupina dobivala je obično prehrambeno ulje. Kod 92,1% ukupnih bolesnika
aktivne skupine pokazano je poboljšanje simptoma ili potpuno odsustvo simptoma, dok je
kontrolna skupina imala postotak uspješnosti 30,1%.
Zbog povoljnog kemijskog sastava koji uključuje i nezasićene masne kiseline, ulje crnog kima
pokazuje povoljan učinak i na astmu (omega-3 masne kiseline), ali i atopijski dermatitis.
Alergičari na taj način izvrsno preveniraju razvoj drugih tegoba u svom već imunološki
preosjetljivom organizmu.
Crni kim također modulira imunološki sustav stvaranjem citokina koji uzrokuju dominantan
odgovor TH1 u osoba s rinitisom modulirajući učinak ravnoteže TH1 / TH2.
Alergije i jetra:
Kada je funkcija jetre ugrožena, počinju se pojavljivati simptomi poput alergija – loše sposobnosti
detoksifikacije organizma, zatim usporen metabolizam i loša regulacija šećera u krvi.
Sikavica je odlična nadopuna crnom kimu kao pomoć u tretmanu alergija zbog svog poznatog
hepaprotektivnog djelovanja. Jetra proizvodi i pohranjuje antitijela specifična za alergije nazvana
imunoglobulini. Ta antitijela pokreću reakciju, a oslobađanje previše upalnih kemikalija ili hormona
zvanih histamini uzrokuje alergijsku reakciju, s nizom fizičkih simptoma.
Kemijski spojevi u sikavici zaduženi za aktivno djelovanje su flavanolignani (među najpoznatijima
silimarin – on predstavlja kompleks različitih spojeva – silibina A i B, izo-silibina A i B, silikristina i
silidianina). Silimarin kao aktivna supstanca ima antioksidativno djelovanje te sudjeluje u inhibiciji
lipidne peroksidacije (reakcija napada slobodnih radikala na membranske lipide). Sudjeluje i u
sintezi proteina a sadrži i flavonoide poput kvercetola i taksifolina.
Kao što nam je već dobro poznato – kod biljaka ne postoji samo jedan spoj čija je ljekovitost
zaslužna za aktivno djelovanje nego svi prisutni spojevi (smjesa tvari) zajedno ostvaruju više
bioloških učinaka koji dovode do ljekovitog djelovanja. Stoga je svijest o pravilnoj kombinaciji
imunomodulatornih i adaptogenih biljaka ključ uspjeha kod poremećaja vezanih uz “nepravilno
podešen” imunitet!
Blog author;
Matea Smojver, univ.spec.food quality and safety
Izvori / znanstveni članci:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23855426/
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0196070910001407
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12427501/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7140758/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20600757/[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]