Svjedoci smo da se svakim danom sve više povećava broj kliničkih istraživanja koji potvrđuju povezanost između disbalansa u crijevima i intolerancije na određene prehrambene namirnice.
Razlozi crijevnog disbalansa tj. neadekvatne raznolikosti crijevne mikrobiote najčešće potječu od loših prehrambenih navika, prevelikog nenamjernog unosa antignea iz okoline, unosa lijekova, prekomjernog korištenja agresivnih antibakterijskih agensa i sl.
S obzirom da je raznolikost našeg mikrobioma ključan faktor u zaštiti od bakterija, virusa, parazita, gljivica te egzotoksina/endotoksina, logično je da većinu imunosnih stanica u crijevima tretiramo na način koji stimulira razvoj prijateljskih mikroorganizama i povoljne omjere rodova Bacteroides i Firmicutes.
No kako to postići?
Prebiotici koji su nužni za pravilan razvoj crijevne mikroflore neophodna su hrana našim “dobrim bakterijama”. Prebiotike možemo pronaći u kvalitetnoj, vlaknastoj i nutritivno bogatoj hrani – konkretno pravilno izbalansiranoj prehrani!
Vlakna jabuke, rogač, teff, badem, zob i slične namjernice djeluju blagotvorno na naša crijeva, stimuliraju njihovu peristaltiku i kvalitetna su hrana za prijateljske bakterije. Smanjuju osjećaj napuhnutosti i doprinose osjećaju sitosti. Uz pomoć njih pomažemo dobrim bakterijama da se nastane na stijenkama crijeva i naprave kvalitetan balans između njih i onih “manje dobrih” bakterija. Dobre bakterije, potpomognute prebioticima, proizvode kratkolančane masne kiseline (SCFA) kao što su propionat, butirat te posljedično dovode do smanjivanja pH vrijednosti u crijevima. Time postižemo jačanje zdrave crijevne mikroflore, jačanje stijenke crijeva, smanjenje upalnih bolesti crijeva I reguliranje probave, povećanje apsorpcije mikroelemenata te jačanje imunosnog sustava u cijelini!
Zašto ih ne bismo uvrstili u našu svakodnevnu prehranu?
Naše nove bezglutenske i nutritivno izbalansirane kaše možete pronaći niže;
https://www.grana.hr/kategorija-proizvoda/pahuljice-i-musli
No kako objasniti disbalans u populaciji crijevnih bakterija?
Mehanizam djelovanja može se objasniti modulacijom imunološkog sustava stvaranjem citokina koji uzrokuju dominantan odgovor TH1 u bolesnika s crijevnim intolerancijama modulirajući učinak ravnoteže TH1 / TH2.
Stoga, stimulacija dobrih bakterija moglo bi biti učinkovito i sigurno riješenje za prevenciju i potencijalno olakšanje crijevnih intolerancija, ali mehanizmi koji su u osnovi ovog djelovanja i dalje ostaju nejasni.
Iz tog razloga klinička ispitivanja koja koriste dobre bakterije i hranu/dodatke prehrani na osnovi biljnih ekstrakata trebala biti u središtu budućih istraživanja kako bi se omogućilo dublje i detaljnije razumijevanje samog mehanizma djelovanja.
Do tada, možemo vam pomoći s našim provjerenim proizvodima u domeni zdravlja crijeva!
Provjerite ih ovdje: